Wat is normaal tijdens de zwangerschap?2018-01-26T14:45:44+01:00

Wat is normaal tijdens de zwangerschap?

Wat is normaal tijdens de zwangerschap? Hoe de hormonen reageren tijdens de zwangerschap is voor iedereen vershillend. Bij sommige kunnen ze ervoor zorgen dat je het ene moment supervrolijk bent en het andere moment enorm chagrijnig. Of verdrietig, bang, dromerig …

Dromerig
Bijna elke vrouw voelt zich anders tijdens haar zwangerschap. Dat heeft alles te maken met de veranderende hormoon-huishouding. Die veranderingen heb je vast ook wel eens gemerkt toen je niet zwanger was, vlak voor je menstruatie. Veel vrouwen reageren dan emotioneler. Hetzelfde gebeurt als je zwanger bent. Je lichaam gaat nu meer progesteron aanmaken. Dat verhoogt je sensibiliteit, je bent dus gevoeliger. Hoe groot die gevoeligheid is, hangt af van je karakter.

Dagdromen over je baby is het eerste bindingsmoment met je kind. In het begin van je zwangerschap kan je dromerige gemoedstoestand nog een bijkomend effect hebben. Namelijk dat je vergeetachtig wordt. Je hebt simpelweg niet genoeg ruimte in je hoofd om je op andere zaken te concentreren. Het is heel normaal dat je je deze maanden vooral wil focussen op de baby die komen gaat.

Aan het eind van de zwangerschap kan dagdromen en dromen in je slaap een andere betekenis hebben. Je bereidt je voor op de bevalling. Zwangere vrouwen kunnen bizarre fantasieën of dromen hebben.

Nachtmerries zelfs, die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Het zijn je onbewuste angsten en twijfels die je op deze manier verwerkt. Het hoort erbij, kan geen kwaad. Het is zelfs een goede voorbereiding op de verantwoordelijke taak die je straks, na de bevalling, gaat krijgen. Belangrijk is wel dat ze minder worden, niet aan blijven houden en je overdag niet in beslag nemen.

Angstig
Uit onderzoek blijkt dat 55% van de zwangere vrouwen last heeft van stemmingswisselingen, slapeloosheid en angstaanvallen tijdens de zwangerschap. De zorgen die door je hoofd spoken, kunnen heel divers zijn. In het begin van de zwangerschap ben je vaak bang voor een miskraam, of je maakt je zorgen over de gezondheid van je kind. In de middelste periode van de zwangerschap kun je bang zijn voor een vroeggeboorte. Je haalt vast opgelucht adem als je de magische grens van 28 weken passeert, dan heeft je kind een grotere kans te overleven als het nu al geboren zou worden.

Aan het eind van de zwangerschap kunnen allerlei angstscenario’s over de bevalling door je hoofd gaan. Of je kunt ineens gaan twijfelen of jij en je partner de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind wel aankunnen. Al deze piekergedachten zijn normaal, bijna elke zwangere vrouw herkent ze. Praat erover, met je partner, met je vriendinnen of met je verloskundige als de twijfels erg groot worden. En bedenk dat het waarschijnlijk de hormonen zijn die al deze gedachten een tikkeltje erger maken. Soms kun je zelfs het gevoel hebben dat de hormonen de regie van je lichaam volledig overnemen. Als dat zo is, neem dan wat gas terug van je dagelijkse verplichtingen. Probeer je meer te richten op jezelf en de baby en geef je over aan de zwangerschap. Dat is lastig, want voor je zwanger werd, had je het gevoel dat jij de touwtjes in handen had over je lijf. Nu lijkt dat ineens niet zo te zijn. Realiseer je dat er altijd onvoorziene dingen kunnen gebeuren. Daar kun je niets tegen doen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je angsten een beetje los te laten. Lukt je dit niet? Blijf hier dan niet alleen mee lopen en zoek naast de hulp van je verloskundige, professionele psychische hulp.

Huilerig
Geen enkele vrouw is voorbereid op de heftigheid en onberekenbaarheid van haar emoties tijdens de zwangerschap. Je wordt er door overvallen en er is geen ontkomen aan. Voor alle zwangere vrouwen geldt dat je zintuigen nu scherper werken dan anders. Dat is een natuurlijk verschijnsel, een oerinstinct zelfs: een vrouw moet haar kroost beschermen, daarom staat al tijdens de zwangerschap haar hele lichaam op scherp. Je ruikt beter, ziet beter en reageert sneller en heftiger dan normaal. Je emoties kun je minder goed verbergen, wat je ook probeert. Terwijl je normaal gesproken een brok in je keel weg kon slikken als je boos, verdrietig of teleurgesteld was, kun je nu zomaar in tranen uitbarsten. Dat kan overal gebeuren; tijdens een conflict op je werk, op het schoolplein, tijdens een ruzie met je partner…

Je gevoelens zijn gewoon even de kluts kwijt. Dat komt door de veranderingen van de progesteron en oestrogeenspiegel. Ze hebben tijdens de zwangerschap invloed op de catecholaminen, de chemische hormonen die een belangrijke rol spelen in het emotionele leven. Bovendien kan een hoge aanmaak van progesteron depressieve buien versterken. Wat je in het begin van de zwangerschap ook vaak huilerig maakt, is die ontzettende vermoeidheid. Je bent moe door de veranderende hormoonhuishouding en de verandering van de functies en de structuur van allerlei organen tijdens je zwangerschap. De samenstelling en de hoeveelheid bloed veranderen, je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen, nieren en urinewegen veranderen en bovendien ontwikkelt zich in een hoog tempo een nieuw leventje in je lichaam. Het is dus niet zo vreemd dat je extreem moe bent. AI die vermoeidheid kan zich zomaar uiten in een fikse huilbui. Niets mis mee, maar ook hiervoor geldt, houdt het aan en neemt het niet af, blijf hier dan niet alleen mee lopen.

Verward
Je hebt lang verlangd naar een kind maar nu je zwanger bent, ben je niet zo enthousiast als je had verwacht. Natuurlijk ben je trots en blij op je zwangerschap, maar je staat niet te dansen van geluk. Hoe komt dat toch? Het is nogal wat, ineens die baby in je buik. Niet alleen je lichaam verandert, ook geestelijk gebeurt er veel. Je schiet in allerlei verschillende emoties, je kunt je minder goed concentreren, je voelt je misselijk … Logisch dat je niet straalt van geluk. Toch baal je van jezelf, je zou toch juist hartstikke blij moeten zijn? Van al die conflicten in je hoofd, kun je in de war raken. Deze overgevoeligheid wordt ook wel emotionele labiliteit genoemd, je hebt er vooral last van in het begin van je zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de omschakeling die een zwangerschap met zich meebrengt en het kan je al meteen na een positieve zwangerschapstest overvallen. Wees gerust, vaak zwakt dit binnen een paar weken af. Mocht dit niet het geval zijn en merk je dat er een ‘grijs’ wolkje boven je blijft hangen, zoek dan hulp, met als doel dit te doorbreken.

Euforisch
Gelukkig zijn de meeste vrouwen ook meteen ontzettend blij met hun zwangerschap. Bij veel zwangere vrouwen breekt er na een maand of drie, vier een evenwichtige fase aan. Terwijl de eerste maanden nog in het teken stonden van kleine ongemakken en ochtendmisselijkheid, heb je nu ineens het gevoel dat je de wereld aankunt. Je bloeit helemaal op en voelt je fantastisch. Je hebt energie voor tien, alle vermoeidheid lijkt als sneeuw voorde zon verdwenen. Belangrijk is dan rekening te houden dat je energiehuishouding vaak toch iets beperkter is dan dat je gewend bent. Dit heeft ook te maken met de groei van dat hummeltje in je buik. Negeer je dit; dan zal je vaak merken dat je een ‘hersteldag’ nodig zal gaan hebben.

Bron: zwangerschapschapsforum

Hormoonweetjes
Schildklierhormonen kunnen van slag raken tijdens of na de bevalling. Sommige vrouwen houden een te snel of te traag werkende schildklier over aan hun zwangerschap. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Het lastige van een ontregelde schildklier tijdens de zwangerschap is dat het wat a-typische klachten geeft. In praktijk zien we vaak naast vermoeidheid, wat wisselende somberheidsklachten, afgewisseld met angstklachten. Vrouwen geven vaak aan zichzelf niet te zijn.
Prolactine, het borstvoedingshormoon, zorgt soms tijdens de zwangerschap al voor wat productie van melk. Dat kan al heel vroeg in de zwangerschap gebeuren!

Wanneer is het dus niet normaal?
Als de klachten je dagelijks leven beïnvloeden, je niet meer gerust te stellen bent en je mogelijk de klachten buitensporig vind. Je kan je voorstellen dat het draaglijk is dat je wat sensitiver en emotioneler bent dan dat je jezelf herkent. Maar wanneer je niet meer kan genieten van de dingen die je normaal leuk zou vinden. Of je onzekerheid je in beslag neemt of je angsten alsmaar toenemen is het goed professionele hulp te zoeken.

Heb je twijfels of die psychische hulp nodig is?
Ook dan is het mogelijk een eenmalig gesprek te hebben met Pratijk Wij, samen brengen we wat er speelt en nodig is in kaart.

LEES MEER: Kraamtranen