Traumatische bevalling
Een traumatische bevallingservaring, blijf er niet mee lopen.
Na een erg ingrijpende, zware bevalling is het van belang dit met direct naasten te kunnen delen zoals partner of familie, zodat er een start gemaakt kan worden met de verwerking. Dit kan lastig voor je zijn, omdat in het algemeen verwacht wordt dat nieuwe moeders euforisch en gelukkig zijn na de bevalling. Wanneer spanningen en emoties na 4-6 weken na de gebeurtenis hoog blijven, kan professionele hulp noodzakelijk zijn.
De kans dat vrouwen na de bevalling een post traumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkelen is 1,5 tot 2%. Je bent dus niet alleen. Realiseer je ook vooral dat het niet jouw schuld is! De symptomen van een PTSS kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, problemen in de partnerrelatie en problemen in de zorg voor het kindje. Behandelingen die vaak worden geboden zijn cognitieve gedragstherapie en EMDR (Eye Movement and Desensitization Reprocessing)
Wat zijn de symptomen die hierbij te zien kunnen zijn:
Herbeleving:
Nachtmerries of flashbacks over de bevalling die plotseling optreden en niet tegen te houden zijn, bijvoorbeeld als je iemand anders haar bevallingsverhaal hoort vertellen, of wanneer je voor een ziekenbezoek het ziekenhuis inloopt waar je bevallen bent, maar ook zonder aanwijsbare reden kun je plotseling overvallen worden door herinneringen aan je heftige bevalling.
Vermijding
:
Je wilt je bevallingsfoto’s niet meer zien, je wil niet over je bevalling praten, je stopt je gedachten en gevoelens ver weg en hoopt dat ze daar blijven. Zolang je niet opnieuw zwanger wordt en weer moet gaan bevallen, werkt dit vermijden waarschijnlijk ‘prima’. Maar het kan lastig worden als je om andere redenen weer opnieuw geconfronteerd word met bijvoorbeeld een ziekenhuis of andere situaties die je er toch aan doen herinnneren.
Verhoogde staat van paraatheid
:
Je bent nooit helemaal ontspannen, waardoor je concentratieproblemen kunt krijgen, sneller prikkelbaar bent en uit je slof schiet, je (constant) opgejaagd kunt voelen, of emotioneler reageert dan je van jezelf gewend bent.
Emoties en spanningen bij confrontatie:
Vervelend maar onvermijdelijk zijn de emoties en spanningen die je ervaart wanneer je geconfronteerd word met een situatie die je doet herinnneren aan jou nare ervaring.
Herken je jezelf in bovenstaande, komen ze met regelmaat naar de voorgrond en is de bevalling langer dan een maand geleden? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar een passend behandelaanbod.
Een miskraam
Een miskraam is voor bijna alle vrouwen een traumatische ervaring. Er wordt altijd heel gemakkelijk over gedaan, maar een kindje verliezen is voor veel vrouwen en mannen een hele slechte periode in hun leven, die gekenmerkt wordt door rouw en verdriet. Daar komt bij dat 15 procent van alle vrouwen een miskraam krijgt en iets meer dan de helft van deze vrouwen maakt vaker dan 1 keer een miskraam mee. Er vindt eigenlijk een emotionele rollercoaster aan emoties plaats. Eerst ben je samen ontzettend blij en gelukkig en daarna is dat geluk je plots ontnomen wanneer je geconfronteerd wordt met het verlies. Een gebeurtenis waarbij het goed is om stil te staan. Niet alleen rationeel maar vooral ook met je gevoel. Wat betekent dit voor mij en voor ons en hoe geven we dit verlies (samen) een plekje.
Soms lukt dit je niet alleen, hierin ben je niet alleen. Misschien merk je dat je er nog regelmatig over droomt of dat emoties na confrontatie met het verlies (hoog) oplopen en het je dagelijkse leven beïnvloed. Dit kan zijn door onzekerheid, verlies van toekomstbeeld maar ook gevoelens van schrikachtigheid, een kort lontje, vermoeidheid en mogelijk ook angstige of depressieve gevoelens kunnen hierdoor ontstaan.
Weet dan dat er gespecialiseerde hulp is. Samen kijken naar wat er is gebeurd kan helpen om weer toekomst te kunnen zien.